Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Stressvermindering

De overgang van de warme rustige baarmoeder naar de couveuseruimte is voor pasgeboren kindjes erg groot. De nieuwe omgeving is totaal anders. Er zijn veel prikkels door licht, geluid en vervelende handelingen, zoals bijvoorbeeld prikken. Een kind dat vroeg geboren is, kan zich niet afsluiten van teveel aan prikkels zoals een op tijd geboren kind wel kan. Het kind raakt eerder uit evenwicht, met stress als het gevolg. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door stress te verminderen, positieve resultaten zijn behaald. Door stress te verminderen zijn baby's onder andere sneller in staat om te gaan drinken, ze groeien beter, hebben minder last van infecties en ze herstellen sneller.


Dit betekent dat we op de couveuseafdeling proberen harde geluiden te vermijden en scherp licht zoveel mogelijk dimmen. Verder passen we de handelingen aan datgene wat uw baby aankan.


Elke vervelende handeling wordt gevolgd met troost. Het is fijn als u hier bij kan zijn. De verzorging van uw baby wordt zoveel mogelijk gedaan op het moment dat uw baby dat aankan.


Er zijn nog een aantal aandachtspunten die van belang zijn in het omgaan met uw baby.

  • Als uw baby slaapt, laat het dan rustig wakker worden.
  • Praat met uw baby voordat u het aanraakt. Uw baby kent immers uw stem vanuit de baarmoeder en zal uw stem steeds beter leren kennen de komende tijd.
  • Zorg dat uw baby u in het gezicht kan zien en probeer oogcontact te maken als het goed wakker is.
  • Probeer samen met de verpleegkundige of pedagogisch hulpverlener te ontdekken in welke houding uw baby zich het prettigst voelt. Juist een bepaalde houding die fijn is, geeft rust, steun en zekerheid, ook op het moment als uw baby zich niet prettig voelt.
  • Als uw baby onrustig is, kunt u het steunen door het zacht aan te raken. U legt bijvoorbeeld uw ene hand op het hoofdje en de andere hand om de billetjes. Zo krijgt uw baby een geborgen gevoel en zal het sneller getroost zijn.


Als ouder kunt u hierin een grote bijdrage leveren. Zorg dat uw baby voldoende rust krijgt. Wanneer u uw baby beter kent weet u ook wat uw baby aankan. In de folder Ontwikkelingsgerichte Zorg kunt u hier uitgebreid over lezen.


<< Terug naar de onderwerpen