Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ontwikkelingsgerichte zorg

  • IMG_6350.JPG

  • IMG_7317.JPG

  • IMG_7319.JPG


Te vroeg geboren kinderen komen ter wereld op een leeftijd dat zij eigenlijk nog behoefte hebben aan de veiligheid en geborgenheid van de baarmoeder. Zij moeten de indrukken van een nieuwe omgeving verwerken terwijl zij daar nog niet aan toe zijn. Zij kunnen al wel prikkels uit hun omgeving opnemen, maar raken snel overprikkeld omdat zij nog niet de rem hebben prikkels af te sluiten. Met deze prikkels bedoelen we onder andere geluid, licht, maar bijvoorbeeld ook vervelende aanrakingen met een negatieve uitwerking.


Om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken proberen we stress te voorkomen. Door handelingen aan te passen aan de behoeften van je kind kan onnodige stress worden voorkomen, waardoor je kind minder negatieve prikkels ervaart en zich beter kan ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat ontwikkelingsgerichte zorg leidt tot een kortere opname, kortere beademing, minder lang sondevoeding en een betere groei.


Ontwikkelingsgerichte zorg is echter niet alleen voor prematuren maar ook voor zieke pasgeborenen. Zieke op tijd geboren kinderen zijn wel volgroeid, maar zijn te ziek en hebben te weinig energie om met alle prikkels om te gaan en deze te kunnen verwerken.


Op de afdeling is er een informatieboekje, deze is speciaal gemaakt voor ouders om je kennis te laten maken met ontwikkelingsgerichte zorg. Door middel van foto's en tekst laten we onder andere zien wanneer je kindje stress heeft en wanneer en hoe hij zich hersteld.


Voor ouders is ontwikkelingsgerichte zorg een van de methodes om je kind te leren kennen. Door het observeren van gedragssignalen bij je kind kunt je onder andere leren hem te troosten. Want ondanks dat je kind ziek is en/of in de couveuse ligt, kunt je als ouder erg veel voor hem doen.


Het is altijd mogelijk om het gedrag van je kind eens extra te laten observeren door middel van de NIDCAP methode. Nidcap staat voor Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. Het is een systematische methode om het gedrag van je kind te observeren en te interpreteren. Uitgangspunten van de Nidcap is de ontwikkeling van je kind en de behoeftes die hij daarbij heeft. Je kind wordt tijdens een verzorgingsmoment geobserveerd, waarna er aanbevelingen komen welke hem helpen in zijn ontwikkeling.


<< Terug naar de onderwerpen