Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

buidelen (kangoeroemethode)


Huidcontact tussen ouder en baby is erg belangrijk. Buidelen is een manier om dit contact te leggen met uw baby. Hierbij ligt uw baby bloot, op een luier na, tegen uw blote borst. Vervolgens sluit u de overkleding weer. Het is prettig als u minimaal een uur buidelt om uw baby rustig te laten wennen aan deze houding en hierdoor de rust ervaart. Op deze manier komt uw baby in een diepe slaap, waardoor hij optimaal uitrust. Bovendien blijft uw baby lekker warm. Te vroeg geboren baby’s hebben weinig onderhuids vetweefsel en kunnen zich moeilijk warm houden.

Op de afdeling is ook een buidelvest te leen. Hierin kunt u uw baby huid op huid tegen u aan dragen terwijl er tegelijkertijd voldoende steun is om u vrij te kunnen bewegen. In de mouwen zitten kleine spiegeltjes waarmee u naar uw baby kunt kijken.


Een voordeel van buidelen is dat uw baby al vroeg naar geluiden leert luisteren, stemmen en geuren herkent. Tijdens het buidelen controleert de verpleegkundige regelmatig uw baby. Omdat couveusekinderen erg vatbaar zijn voor infecties, is hygiëne erg belangrijk. Neemt u daarom dagelijks een douche en trekt u voor het buidelen schone kleding aan, die u aan de voorzijde kunt openen. Bovendien zijn te vroeg geboren baby’s bijzonder gevoelig voor indringende geuren zoals parfum, sterk ruikende zeep of sigarettenlucht.

Een doekje met de geur van moeder of van de moedermelk is juist en heel prettige prikkel voor uw baby.


<< Terug naar de onderwerpen