Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Couveusedagboek

Als uw kind te vroeg, te licht, en/of ziek wordt geboren, wordt hij vrijwel direct naar de couveuse afdeling van het ziekenhuis gebracht, omdat hij speciale zorg nodig heeft. U belandt in een verwarrende situatie: de zwangerschap is voorbij en er begint een onzekere tijd. De couveuseafdeling is een wereld apart met veel medische termen en regels. Dit kan veel onzekerheid geven. Ook zult u moeten wennen aan het delen van de zorg voor uw kind met verpleegkundigen en artsen. Het is een periode met veel afwisselende emoties zoals blijdschap, verdriet, boosheid, angst en opluchting.


Het couveusedagboek van de vereniging van ouders van couveusekinderen krijgen de ouders van premature kinderen onder de 34 weken. Voorin plakken we een foto van uw kind. Het VOC dagboek bevat handige adressen, veel tips, maar vooral pagina's met ruimte voor uw eigen ervaringen (het dagboekgedeelte) en aantekeningen. Ook verpleegkundigen en pedagogisch hulpverleners zullen af en toe een stukje schrijven. Vaak plakken ouders er foto's in of andere dingen die te maken hebben met het verblijf op de couveuse. U mag dit boekje bij ontslag mee naar huis nemen.


Kinderen die overgeplaatst worden uit andere ziekenhuizen zoals de NICU van het MMC hebben soms daar een zorgmap gekregen waarin ook een dagboekgedeelte. Indien de schrijfbladen op zijn, kunt u bij ons nieuwe vragen. U kunt er voor kiezen om een van de dagboeken voor persoonlijke notities te gebruiken. U kunt dit de pedagogisch hulpverlener of verpleegkundige laten weten.

Kinderen met een geboortetermijn boven de 34 weken die wat langere tijd op de afdeling opgenomen liggen krijgen een schriftje. Dit schriftje werkt op dezelfde manier. U kunt natuurlijk ook altijd een schriftje of dagboekje van thuis meenemen.


<< Terug naar de onderwerpen