Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Couveuse(plaats)

Wanneer uw kind op de afdeling neonatologie wordt opgenomen krijgt hij/zij een plekje op de vier persoons zaal, of op een eigen suite. In plaats van een couveuse, kan dat ook een open bed zijn of een wiegje.


Praktische zaken
U kunt gewoon de eigen spullen van de baby in de uitsparing boven het bedje kwijt. Hier kunt u alle eigen kleertjes van uw kind leggen. Ook al zijn ze nog zo klein, ook premature kinderen hebben vaak een rompertje aan in de couveuse. Hierin kunnen dus ook het dagboekje, geurdoekjes et cetera liggen.


Verstellen van de hoogte van de couveuse

Aan de onderkant ziet u twee voetpedalen. Daarmee kunnen we de hoogte van de couveuse instellen. Niet iedereen is even groot. Het is fijn wanneer u als ouder, of je nu in een stoel zit of op een bed ligt, toch contact kan hebben met uw kind op de juiste hoogte. Ook de verzorging van uw kind is fijner wanneer u dit op de juiste hoogte doet. Zorg er wel altijd voor dat u uw kind even vasthoudt wanneer u de couveuse verstelt. U kunt dit doen door middel van een hand op het lichaampje, om hem/haar niet te laten schrikken.


Ook hangen er twee draailades aan de onderkant van de couveuse. Daarin leggen we vaak de doeken die we gebruiken om over uw kind te leggen wanneer u gaat kangeroe├źn of voeding gaat geven buiten de couveuse.


Wanneer uw baby is opgenomen leggen we als bescherming tegen het licht vaak een hoes over de couveuse. Dit omdat uw kind, zeker wanneer hij/zij nog prematuur is, erg veel moeite heeft om de lichtprikkels te verwerken. Ook met de donkere gordijnen proberen we direct zonlicht op het gezicht van uw kind te voorkomen.


Automatisch alarm
Onder de knoppen ziet u 2 kastjes waarin wij alle monitoren en infuuspompen aansluiten. Deze zijn gekoppeld aan het piepersysteem. Wanneer een van deze apparaten een alarm geeft, krijgt een verpleegkundige dit door op de pieper. Zij draagt de pieper altijd bij zich. Zij kan zien of een monitor alarmeert of dat u als ouders misschien hulp nodig heeft en heeft gebeld. De bel zit namelijk ook aan het kastje gekoppeld.


Rondom de couveuse
Onder de 2 open kastjes hangt een rail waaraan meerdere apparatuur hangt. Te beginnen met infuuspompen en daarnaast kan er een masker met ballon hangen, waardoor we indien nodig extra zuurstof kunnen geven.


Afhankelijk van de toestand waarin uw baby zich bevindt kunnen er meer of mindere apparaten rondom de couveuse staan. Wanneer dat zo is geeft de verpleegkundige die voor uw baby zorgt daar uitleg over.


In de kamer staat een relaxstoel. Deze stoel gebruiken we om in te buidelen, te voeden en eventueel voor vader of moeder om in te rusten.
Deze stoel kan worden omgeruild voor een slaapbank voor uw partner.


Op de suite en op zaal ligt de map "welkom op de couveuseafdeling" Hierin staat informatie over de afdeling, maar ook algemene informatie van het ziekenhuis. Dit kunt u nog eens rustig doorlezen.


<< Terug naar de onderwerpen