Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Borstvoeding en kolven van moedermelk

  • colostrum


Uw baby kan misschien nog niet alle voeding uit de borst drinken. Wanneer dit niet lukt, of als uw baby nog veel rust nodig heeft, kunt u het beste de moedermelk afkolven. Dit is ook mogelijk in de nabijheid van uw baby. Tijdens uw opname op de afdeling leert de verpleegkundige u hoe u moet kolven.


Gedurende het verblijf kunt u een kolfset van het ziekenhuis gebruiken. U krijgt dagelijks een nieuw kolfsetje. U kunt voor het kolven het kolfapparaat van de afdeling gebruiken. De gekolfde voeding krijgt uw kind, zonodig met aanvulling van kunstvoeding. Gekolfde voeding die u over heeft, kunt u thuis invriezen.


Is uw kind te vroeg geboren, dan moet u soms een lange periode kolven, voordat uw kind uit de borst drinkt. Afgekolfde moedermelk wordt per 24 uur verwerkt. De afgekolfde moedermelk kunt u boven in de koelkast op het dienblad zetten. Voor de afgekolfde melk krijgt u flesjes en stickers van het ziekenhuis.


Vragen over borstvoeding?
Met vragen over borstvoeding kunt u bij elke verpleegkundige terecht. Bij vragen over borstvoeding kunt u terecht bij de lactatiekundige.  Er zijn twee lactatatiekundigen aanwezig. Van maandag tot woensdag is  Dorien Leenders er en op donderdag en vrijdag Ingrid van Lierop. Buiten kantoortijden kunt u terecht bij het borstvoedingcentrum ’s-Hertogenbosch. U kunt met hen ook contact opnemen over het  huren van een kolf. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar van 09.00 uur tot 21.00 uur tel 06-27073184 of  www.bvcdenbosch.nl


Op de website van het ziekenhuis, www.jbz.nl , kunt u informatie downloaden over het geven van borstvoeding. Op de site www.borstvoeding.com  of de site van de VOC vindt u het protocol: borstvoeding en prematuren. Deze folders zijn ook aanwezig op de afdeling. Voor het huren van kolven, kunt u terecht bij het Borstvoedingscentrum Den Bosch, of bij de Thuiszorg in uw regio.


Verschillende ziektekostenverzekeraars vergoeden het huren van een kolf bij zieke zuigelingen en prematuren. Vraag uw verzekering welke mogelijkheden zij heeft en wat uw hiervoor moet doen.


<< Terug naar de onderwerpen