Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bedden

Wanneer uw kind op de couveuse afdeling wordt opgenomen kan het in verschillende soorten bedjes gelegd worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de toestand van uw kind.


Couveuses zijn gemaakt van transparante kunststof en omgeven het kind volledig. In een couveuse kan de temperatuur worden geregeld. Dit is nodig voor prematuren omdat zij nog geen of erg weinig eigen lichaamsvet hebben. Hierdoor kunnen zij niet hun eigen temperatuur regelen. Ook de luchtvochtigheid kan worden geregeld. Dit is van belang is voor de beperking van vochtverlies. Verder beperken couveuses de kans op infectie.


Wanneer uw kind erg prematuur is blijft hij/zij meestal in de couveuse liggen totdat hij/zij ongeveer 1800 gram weegt en de temperatuur van de couveuse rond de 28°C staat. Dit is een teken dat hij/zij de lichaamstemperatuur goed zelfstandig kan regelen. Dat is het moment waarop hij/zij in een open couveuse of een bedje met warmtematrasje gaat.

Een open bed of open couveuse
Dit bedje lijkt op een couveuse, maar heeft geen bovenkant. Ook hier kan de warmte geregeld worden. Dit kan via het verwarmd matras en eventuele bovenwarmte. De luchtvochtigheid kan bij deze couveuse niet geregeld worden.

Een bedje
Wanneer uw kind de temperatuur helemaal zelf kan regelen, leggen we het in een bedje. Ook hebben we bedjes met warmte matrasjes op de afdeling.


<< Terug naar de onderwerpen