Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Aankleden van mijn kindje


Bij het aan/uitkleden is het belangrijk dat uw kind recht voor u ligt. Draai hiervoor het aankleedkussen of leg uw kindje er dwars op. Dit is een fijne houding om contact te maken. Als uw kindje u aan kijkt helpt dit ook mee om een ronde ontspannen houding uit te lokken. Nog een voordeel is dat er op deze manier geen verschil gemaakt wordt tussen links en rechts. Zo ontwikkelt uw kind minder makkelijk een voorkeurshouding. 
 
De meeste kleertjes zijn zo gemaakt dat ze heel gemakkelijk via de onderkant aan- en uitgedaan kunnen worden. Dit voorkomt onnodig 'gefrunnik' bij het hoofd en getrek aan armen en benen. Door uw kind van links naar rechts op de zij te draaien kunt u de kleertjes aan-en uittrekken. U hoeft uw kind dan niet elke keer op te tillen. 
 
Trek bij het verschonen van de luier uw kind niet aan de beentjes omhoog. Til de billen van uw kind op. Dit doet u door uw kind vast te houden bij de bovenbeentjes en uw kind 'op te rollen'. De luier kunt u er zo goed onder schuiven. 
 
Belangrijk is om uw kind niet tegen fel licht in te laten kijken. Uw kind kan dan door het tegenlicht uw gezicht niet zien. Zoals u op het filmpje ziet kan het zijn dat uw kindje moe is van het badje of al hongerig is. Signalen van vermoeidheid zijn: bleek worden, gapen, niesen, fronzen, huilen. Voor uw kind is het fijn om dan af en toe een pauze in te lassen. U kunt ook een tweede persoon steun laten bieden.
 

Download de folder: Kinderfysiotherapie bij zuigelingen op de afdeling
 


<< Terug naar de onderwerpen